Belgische kranten: 22/3 onze zwartste dag

De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Die conclusie kan getrokken worden bij het openslaan van de Belgische kranten woensdagochtend. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag ,,geen weg terug'', aldus de dagbladen.

De Tijd zegt dat de aanslagen gericht waren tegen Europa. ,,Het antwoord moet ook Europees zijn. Dit versterkt de dringende roep naar een eengemaakte inlichtingendienst en defensie'', aldus de Vlaamse zakenkrant. De Morgen vraagt zich hardop af ,,welk deel van onze vrijheden we bereid zijn op te offeren?''

De Standaard opent met ,,De dag die iedereen vreesde''. Hoofdredacteur Karel Verhoeven pleit voor een ,,brede sociale verandering.'' Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap. ,,Niet omdat zij verdacht zijn, maar omdat wij samen een maatschappij willen vormen.''

Het Laatste Nieuws laat op de voorpagina gezichten zien van mensen die families nog zoeken, sinds ,,de zwartste dag van de nog prille eeuw.'' Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg hebben dikgedrukt de cijfers 22/3 op de voorpagina staan. ,,22/3 is onze zwartste dinsdag, maar op de wereldkalender van terreur is het een datum tussen vele dagen met een rouwrandje'', schrijft Het Nieuwsblad iets verderop.

De Gazet van Antwerpen wijst erop dat België moet leren leven met nog meer controles, met nog meer blauw op straat, met nog minder privacy. ,,We zijn in oorlog en een oorlog vraagt speciale maatregelen'', aldus de krant.

Overzicht van de laatste ontwikkelingen:

Strenge controles stations

Met strenge toegangscontroles op de grote stations is woensdag het treinverkeer en een deel van het metroverkeer in Brussel weer op gang gekomen. Reizigers moeten hun tas of koffer voor inspectie openen voor zwaarbewapende militairen of politiemensen en op sommige plekken leidt dat tot oponthoud. Verder ongemak is er omdat op de grote stations slechts één toegang geopend is.

Lees ook: Strenge toegangscontroles op stations Brussel

Derde terrorist is Najim Laachraoui

De derde pleger van de aanslag op de luchthaven van Zaventem zou Najim Laachraoui heten. Deze nog voortvluchtige terrorist werd al door de politie gezocht, zo meldt het Franstalige Belgische dagblad La Dernière Heure.

Lees ook: Politie zoekt Najim Laachraoui na aanslagen

Zelfmoordterroristen waren broers

De Franstalige omroep RTBF in België meldt woensdag dat de twee mannen die zich dinsdag op de luchthaven van Zaventem opbliezen de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui waren. De broers zouden bekenden van de politie zijn geweest.

Nieuw opsporingsbericht

De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht na de aanslagen in Brussel. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.

Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. ,,Wie herkent deze mannen?'', luidt steeds de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.

Politie vraagt ooggetuigen om hulp

De Belgische politie roept de hulp in van ooggetuigen die bij de aanslagen in Brussel dinsdag foto's of filmpjes hebben gemaakt.

Lees ook: Politie roept hulp ooggetuigen aanslagen in

Extra grenscontroles

Automobilisten die vanuit België naar Nederland rijden, moeten woensdag vanwege grenscontroles opnieuw rekening houden met files. Ook in de dagen erna hebben de controles vermoedelijk gevolgen voor verkeer dat de grens wil oversteken, waarschuwde de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagavond laat.

Lees ook: Meer files aan grens door extra controles

Europese ministers

Nederland roept als EU-voorzitter Europese ministers bijeen om te praten over de aanslagen in Brussel. Dat gebeurt op verzoek van Belgie. Minister Ard van der Steur (Veiligheid) twitterde dinsdagavond dat dat overleg ,,mogelijk donderdagochtend al'' is.

Nederlandse treinen rijden woensdag weer naar België

De treinen richting België gaan woensdag weer rijden. Dat heeft de NS dinsdagavond laten weten.

Lees ook: Treinen naar België rijden weer

Minuut stilte

De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering van zijn kabinet.

Lees ook: Brusselse regering roept op tot minuut stilte

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement