Belgische kernreactor weer opgestart

De Belgische kernreactor Tihange 2 is donderdagavond opnieuw opgestart. ,,De reactor van kerncentrale Tihange 2 is sinds 22.56 uur weer aangesloten op het netwerk'', zei een woordvoerder.

De heropstart werd meerdere keren uitgesteld. ,,De centrale is in alle veiligheid opgestart, zoals altijd'', verzekerde hij. De reactor viel vorige week vrijdag automatisch stil. Na onderzoek bleek dat het probleem werd veroorzaakt door een defect van een elektrische motor die gekoppeld is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.

België telt zeven kernreactoren, vier in Doel en drie in Tihange, ruim 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. De afgelopen tijd waren er geregeld defecten, waardoor sommige centrales tijdelijk uitvielen. De problemen hebben bij de buurlanden Nederland en Duitsland vragen opgeroepen over de veiligheid van deze centrales.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. De Kamer steunde hiertoe eerder deze maand moties van de PvdA en SP.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei echter geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement