België besluit over festivals en versoepeling coronaregels

België besluit over festivals en versoepeling coronaregels ANP

Gaan grote festivals als Pukkelpop en Tomorrowland deze zomer nog door? Het Belgische Overlegcomité buigt zich dinsdag vanaf 09.00 uur over deze vraag en over mogelijke verdere versoepeling van de coronaregels voor de komende maanden. De druk op de politiek is groot. Ook de Belgen snakken naar meer vrijheid en leuke dingen om naar uit te zien, zeker nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

Premier Alexander De Croo heeft de hoop doen oplaaien door afgelopen weekend "vanaf half augustus" te noemen als het moment waarop festivals en andere grote (sport-)evenementen weer zouden kunnen plaatsvinden. Het comité waarin de zes regeringen van België zijn vertegenwoordigd zal de details bespreken, zoals de toegangsvoorwaarden en het maximaal aantal deelnemers. Hoe dan ook zou toegang via voorverkoop verlopen en worden beperkt tot Europese burgers, inclusief Britten, die een vaccinbewijs of een negatief PCR-testresultaat kunnen voorleggen. Er wordt overwogen daarvoor de komende Europese ‘coronapas’ te gebruiken, schrijven Belgische media.

Ook de heropening van de cafés en restaurants ligt op tafel. De terrassen zijn sinds zaterdag weer open. Nu moet worden gekeken of ook de horeca binnen al in juni weer van het slot kan, met wel nog maar maximaal vier mensen aan een tafel.

In elk geval zullen besluiten over versoepelingen steeds weer worden afgezet tegen de coronacijfers, met de ziekenhuisopnames als leidend element.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland