FOTO AFP

Analyse bestorming Capitool: 'Dit is het demasqué van een president’

FOTO AFP /JOSEPH PREZIOSO

Er wordt gevreesd voor een burgeroorlog, er is al een broederoorlog gaande in de Republikeinse Partij, maar niets weerhield president Donald Trump ervan om woensdag nog eens olie op het vuur te gooien tijdens een toespraak tot duizenden supporters - een betere term is gelovigen – vlak voordat het congres bijeenkwam om de winst van Joe Biden te bevestigen. Een deel van zijn aanhang drong daarna het Congres binnen om die bevestiging te saboteren.

In zijn toespraak zag Trump in iedereen die het niet met hem eens is een vijand. Opvallende nieuwe ‘afvallige’ is zijn eigen vicepresident Mike Pence, die voorzitter is van de gezamenlijke vergadering van de Senaat en het Congres van Afgevaardigden die zoals de traditie voorschrijft de in mahoniehouten kistjes aangeleverde stemverklaring moet goedkeuren.

Een trouwere vazal dan Pence kon Trump zich niet wensen, maar omdat de constitutie strikt is over de rol van de voorzitter van de ‘goedkeuringsvergadering’ kon Pence niet aan de wens van Trump voldoen. Dat was genoeg voor Trump om zijn ‘running mate’ voor de menigte af te kraken. ,,Mike Pence moet voor ons opkomen, als hij dat niet doet is het een treurige dag voor ons land. Hij heeft gezworen de grondwet te eerbiedigen, als hij de uitslag niet terugstuurt zal ik daar zeer verdrietig om zijn.”

Joe Biden

De grote afrekening van Trump bleef niet beperkt tot Pence. Alsof er op het laatste moment vier jaar van grieven uit moest kwam er een stortvloed aan verwijten. Zijn tegenstanders binnen de Republikeinse Partij, degenen die de overwinning van Joe Biden toegeven, waren lafaards. Zelfs het deels door hem samengestelde Hooggerechtshof kreeg er van langs. Die spanden nu opeens op samen met het establishment, net zoals de leugenachtige pers en partijgenoten als Mitt Romney.

Witte Huis

Trump ging zelfs zo ver om Romney belachelijk te maken omdat die zijn nederlaag tegen Barack Hussein Obama had toegegeven. Ook Twitter, dat sommige verklaringen van de president tegenwoordig van een waarschuwing voorziet omdat ze niet waar zijn is tegenwoordig voor Trump ‘bad news’.

De boodschap was duidelijk: ,,We zullen nooit toestaan dat er een ander in het Witte Huis gaat zitten” en zeker niet ‘die slappe en weke Democraten.”

Verkiezingsfraude

Verder herhaalde Trump nog eens al zijn beschuldigingen over de verkiezingsfraude en had hij ruim gewonnen. Het was onmogelijk dat Joe Biden een recordaantal stemmen had verkregen en hem had verslagen. Trump verzuimde daarbij te vertellen dat hij van de zestig door hem aangespannen zaken daarvan 59 had verloren.

In een verder wat warrige toespraak pochte de president volop over zijn verdiensten. Hij had goed voor de soldaten gezorgd, voor de zwarten, de latino’s, in feite iedereen. Juist daarom was het onmogelijk dat hij had verloren.

Op een dag die normaal het feest van de Democratie werd riep de president zijn aanhangers op naar het Congres te wandelen om de moedige senatoren (12 Republikeinen) die de uitslag betwisten aan te moedigen.

In the land of the free kregen sommige tv-kijkers dat allemaal niet mee. Onder meer CNN en NBC besloten dat de kijker dit toneel niet aan kon. CNN kwam niet verder dan Trump een ’zure verliezer’ te noemen en verzekerde dat Biden toch president wordt. Uiteindelijk werd wel live teruggeschakeld toen een menigte het Capitool bestormde en binnendrong.

Jammerlijke betutteling. Zonde ook. Tijdens de speech werd historie geschreven. Het demasqué van het Amerikaanse presidentschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Presidentsverkiezingen VS
Analyse
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct