Amazon verlengt verbod gezichtsherkenningssoftware voor politie VS

Amazon verlengt verbod gezichtsherkenningssoftware voor politie VS ANP

De Amerikaanse politie moet het nog langer zonder de gezichtsherkenningssoftware Rekognition van techbedrijf Amazon doen. Amazon schort het gebruik ervan tot nader op. Amazon verbood de politie in juni vorig jaar al de software gedurende één jaar te gebruiken. Het bedrijf wilde de politiek toen de tijd geven om regels in te voeren voor het gebruik van dergelijke technologie.

In de Verenigde Staten begonnen toen naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minnesota op grote schaal demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Activisten vreesden dat de overheid de gezichtsherkenningstechnologie zou gebruiken om mensen etnisch te profileren. Ook maken critici zich zorgen over inbreuk op de privacy bij het gebruik van de software. Rekognition zou volgens onderzoek ook moeite hebben met het herkennen van het geslacht van mensen met een donkerdere huidskleur. Dat weerspreekt Amazon.

Amazon zegt al langer een voorstander te zijn van regels die ethisch gebruik van dergelijke software moeten garanderen. Het bedrijf had daarnaast gehoopt dat het Amerikaanse Congres met wetgeving zou komen. Tot dusver is dat niet gebeurd. Het bedrijf zei dat Rekognition nog wel gebruikt mag worden door organisaties die vermiste kinderen en slachtoffers van mensenhandel opsporen.

Rivaal Microsoft, dat ook gezichtsherkenningssoftware heeft, zei vorig jaar juni na de aankondiging van Amazon dat het landelijke wetgeving afwacht voordat het de software aan de Amerikaanse politie wil verkopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland