Aanslagen Thailand werk van lokale saboteurs

De reeks bomaanslagen die het zuiden van Thailand vrijdag heeft opgeschrikt, is niet het werk van een internationale terreurgroep als Islamitische Staat. De Thaise politie gaat ervan uit dat ,,lokale saboteurs'' de hand hadden in de ontploffing van explosieven op het eiland Phuket, in de provincie Surat Thani en in de stad Hua Hin.

De politie sluit niet uit dat rebellen uit het overwegend islamitische zuiden van het land achter de aanslagen zitten, maar heeft hun betrokkenheid nog niet kunnen vaststellen. Premier Prayut Chan-o-cha ziet in de explosies ,,een poging wanorde en verwarring te zaaien'', meldt de Bangkok Post. De beschuldigende vingers wijzen in Thailand dan al gauw naar de belangrijkste oppositiebeweging van het land, de aanhang van oud-premier Thaksin, maar het is volgens de Thaise krant onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

De politie heeft nog geen rechtstreeks verband ontdekt tussen de explosies in de drie toeristische trekpleisters. Wel zijn alle bommen waarschijnlijk op dezelfde manier tot ontploffing gebracht, namelijk met een mobiele telefoon.

Bij de nieuwe aanslagen van vrijdag zouden een dode en tientallen gewonden zijn gevallen. In Surat Thani kwam volgens de Bangkok Post zeker een persoon om het leven. Ten minste drie omstanders raakten gewond.

Ook in Hua Hin vielen drie gewonden. Donderdag kwam in die stad al een Thaise verkoopster om het leven en raakten zeker 21 mensen gewond, onder wie een Nederlandse vrouw.

Op vakantie-eiland Phuket gingen vrijdag volgens de politie twee kleine bommen af. Daar zou alleen een taxichauffeur gewond zijn geraakt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement