'Aanslag Tadzjikistan door verboden islamitische partij'

De regering van Tadzjikistan zegt dat een verboden islamitische partij achter de aanslag zat op een groep fietsers waardoor zondag vier mensen omkwamen, onder wie oud-Drachtster René Wokke. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van een bekentenis van een verdachte die is aangehouden.

Gedode fietser Wokke stond aan de wieg van Kolleksjesintrum Fryslân
Lees verder

Volgens het departement stond de groep die de aanslag pleegde onder leiding van een man die in Iran was getraind. De aanslag is eerder opgeëist door Islamitische Staat (IS).

De verboden partij in kwestie is de Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan. Tot 2015 was de partij de enige legale Islamitische partij. In augustus van dat jaar eiste de regering van Tadzjikistan dat de partij zou stoppen met de ,,illegale activiteiten''. De partij werd als terroristische organisatie aangemerkt.

De aanslag zondag was in de regio Danghara in het zuidwesten, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dushanbe. Een groep fietstoeristen werd aangereden door een auto. Onder de vier doden is de 56-jarige Nederlander René Wokke, met Friese roots. Zijn vriendin (58) raakte gewond.

Reactie Mark Rutte

Premier Mark Rutte laat op Twitter weten: 'Tadzjikistan bevestigt nu dat Nederlander door een terroristische aanslag om het leven is gekomen. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag'.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stelt op Twitter: 'Geschokt door de dood van vier toeristen in Tadzjikistan, waaronder een Nederlander. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die is getroffen door dit verschrikkelijke verlies. Tadzjikistan heeft Nederland verzekerd de zaak grondig te onderzoeken'.

En Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, schrijft: 'Autoriteiten Tadzjikistan spreken van terroristische aanslag op fietsers. Deze aanslag, waarbij meerdere dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, lijkt geïnspireerd door IS. Dit laat zien welk gevaar uit kan gaan van jihadistisch gedachtengoed, ook buiten Syrië en Irak'.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement