18 jaar cel voor Congolees Jean-Pierre Bemba

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de Congolese voormalige vicepresident Jean-Pierre Bemba dinsdag veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Hij werd in maart schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid, omdat militieleden onder zijn bevel hebben gemoord en verkracht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het is de eerste keer dat het ICC zich richt op verkrachting als oorlogsmisdaad en de eerste keer dat iemand is veroordeeld omdat anderen onder zijn bevel misdaden pleegden.

Bemba stuurde tussen oktober 2002 en maart 2003 circa duizend strijders naar het buurland om te helpen een poging tot staatsgreep neer te slaan. Volgens zijn advocaten stonden ze in die periode niet onder direct bevel van Bemba, maar onder dat van CAR-president Ange-Félix Patassé. De ICC-rechters oordeelden echter dat hij wel degelijk de controle over zijn manschappen had en daarom strafrechtelijk verantwoordelijk is.

Bemba legde in 2003 de wapens neer en werd vicepresident onder president Joseph Kabila, van wie hij drie jaar later de presidentsverkiezingen verloor. Bemba vluchtte naar België. Daar werd hij in 2008 aangehouden, waarna hij werd overgedragen aan het ICC.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement