130.000 Fransen vast in buitenland door coronacrisis

130.000 Fransen vast in buitenland door coronacrisis ANP

Zo'n 130.000 Fransen zitten momenteel vast in het buitenland door de maatregelen die wereldwijd worden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Franse autoriteiten proberen te regelen dat zij terug kunnen keren naar hun thuisland, zei minister Jean-Yves Le Drian van Buitenlandse Zaken op de radio.

Sommige landen hebben vanwege de coronacrisis hun grenzen gesloten en het vliegverkeer aan banden gelegd. Le Drian roept gestrande landgenoten op kalm te blijven en geduldig te zijn. Het gaat volgens hem vooral om toeristen.

Ook inwoners van andere Europese landen zitten vast in het buitenland. De Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zei donderdag dat zijn departement samen met reisorganisaties en luchtvaartbedrijven druk bezig is om Nederlanders terug te halen.

Spanje

De Spaanse minister Arancha González (Buitenlandse Zaken) stelde vrijdag dat haar land nieuwe vluchten naar Guayaquil in Ecuador aan het voorbereiden is. Daar blokkeerden de plaatselijke autoriteiten donderdag een landingsbaan om te voorkomen dat een vliegtuig zou landen.

Het toestel van luchtvaartmaatschappij Iberia had 190 EU-burgers moeten ophalen, maar kon niet landen. González zei dat ze de situatie inmiddels heeft besproken met haar ambtsgenoot in het Zuid-Amerikaanse land.

home
net-binnen
menu