Zware openingsdag Vierdaagse door warm weer

De deelnemers van de honderdste Vierdaagse hebben het dinsdag zwaar gehad en dat zal de komende dagen zo blijven. Op de warme eerste dag vielen 1206 lopers uit. Voor woensdag worden temperaturen van 30 graden of meer voorspeld.

Het was niet alleen erg warm, er stond dinsdag ook amper wind, wat de wandeltocht voor de deelnemers nog zwaarder maakte. Vooral op de schaduwloze Oosterhoutsedijk, vlak voor Nijmegen, was het afzien. De organisatie gaf de lopers een half uur extra om de eindstreep te halen. Toch raakten 141 mensen bevangen door de hitte. De meesten herstelden snel bij een van de EHBO-posten, maar zeven mensen moesten voor verdere behandeling naar een van de ziekenhuizen in Nijmegen. Ook bij de EHBO-posten na de finish was het dinsdag een stuk drukker dan in voorgaande jaren op openingsdagen.

De deelnemers aan de 30 en 40 kilometer mogen woensdag een half uur eerder van start om de ergste hitte van de dag te vermijden. De temperatuur kan in de binnenstad van Nijmegen oplopen tot 37 graden. De tweede etappe voert de deelnemers door Gelderland en Brabant en in die provincies is het nationaal hitteplan van kracht. Het Rode Kruis deelt waaiers uit met daarop tips om het koel te houden. De militaire deelnemers worden woensdag niet ontzien: zij moeten gewoon met hun 10 kilo wegende bepakking van start.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement