Zorgverzekering flink duurder

De zorgpremie gaat in 2019 omhoog met gemiddeld ruim een tientje per maand, verwacht het kabinet. De oppositie is verbijsterd.

Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basispremie van 1432 euro, 124 euro meer in vergelijking met vorig jaar. Op maandbasis gaat het om 10,33 euro extra, zeggen ingewijden. Dit is een richtlijn voor de zorgverzekeraars, die in het najaar zelf hun tarieven bepalen.

Dit jaar steeg de zorgpremie met 1,50 euro per maand, maar in maart voorspelde zorgverzekeraar CZ al dat de premie in 2019 harder zou oplopen. Deze verzekeraar rekende toen met minimaal 7 euro per maand extra. Het kabinet is nu dus nog pessimistischer.

"Wij bepalen de premie, niet het kabinet"

Mensen met een laag inkomen krijgen een hogere zorgtoeslag. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met 92 euro. Dat is minder dan de stijging van de premie (124 euro), doordat ook de lonen oplopen en werknemers meer zelf moeten bijdragen. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met 277 euro, dus juist veel meer dan de voorziene premieverhoging.

De vier coalitiepartijen willen tot aan Prinsjesdag niet inhoudelijk reageren op de uitgelekte cijfers. Ook verzekeraar DSW, die op 25 september als eerste met de nieuwe premie voor 2019 komt, wil niets kwijt. ,,Wij bepalen de premie, niet het kabinet.’’

Oppositie verbijsterd

Oppositiepartij SP vindt het bizar dat de premie door blijft stijgen, terwijl er volgens Kamerlid Maarten Hijink nog steeds 10 miljard euro op de plank zou liggen bij verzekeraars. ,,Er is jarenlang geld opgepot, hoog tijd dat het terugkomt naar de premiebetaler. Daarnaast moet er een alternatief komen voor dit peperdure zorgstelsel vol perverse prikkels.’’

De PvdA laat weten: ,,Terwijl het economisch steeds beter gaat, wordt de zorg almaar duurder. Je moet zeker kunnen zijn van betaalbare zorg. Daarom moet het kabinet nu echt werk gaan maken van een lagere zorgpremie en eigen risico.’’ GroenLinks vindt de geraamde premiestijging ,,best heftig’’, zegt Kamerlid Corinne Ellemeet. ,,Het probleem van een bepaalde groep die zorg mijdt, wordt alleen maar groter.’’ 50Plus spreekt over ,,weer een aanslag op de koopkracht van gezinnen met kleine beurzen.’’

Zorg elk jaar duurder

De zorgpremie is de laatste acht jaar gestegen met in totaal bijna 17 procent. Deze explosieve toename is vooral toe te rekenen aan hogere zorgkosten en de forse economische groei. Dat leidde onder meer tot hogere salarissen in de zorg.

De geraamde stijging is geen verrassing. Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op door bijvoorbeeld nieuwe behandelingen.

Verder hebben gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers in 2018 wat meer meebetaald aan de zorg dan normaal. Dat wordt komend jaar rechtgetrokken, waardoor premiebetalers meer moeten bijdragen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement