Zorgen over grote drukte tijdens warme Hemelvaart, zomer met beperkingen dreigt

Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam. FOTO ANP

De politie heeft tijdens de warme Hemelvaartsdag op verschillende plekken in Nederland in moeten grijpen door een grote toeloop aan dagjesmensen. Wegen en gebieden werden afgesloten en strandgangers teruggestuurd. De autoriteiten voorzien aanscherping als de drukte aan blijft houden. ,,Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen’’, stelt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad.

Al in de ochtend stonden mensen in de file richting de stranden. Bij het Designer Outlet Center in Roermond staan lange rijen met vooral dagjesmensen uit Duitsland. De politie heeft bezoekers van parken weggestuurd en de toegangswegen naar de Galderse Meren bij Breda zijn afgesloten. Ook de Asterdplas in die regio is niet meer toegankelijk vanwege de drukte. In Oosterbeek is met een noodverordening het strand leeggehaald. Te druk voor hulpdiensten, de populaire badplek blijft komende dagen dicht.

Ontruiming

In Amsterdam heeft de politie in parken mensen moeten wegsturen vanwege de drukte. Het park Somerlust is zelfs volledig ontruimd omdat er geen afstand gehouden kon worden. In het park aan de Amstel, waar ruimte is voor maar een paar honderd mensen, kon geen 1,5 meter afstand gehouden worden. Daarom werd besloten het hele park te ontruimen. Volgens de politie ging de ontruiming er wel gemoedelijk aan toe. Er werden niet massaal boetes uitgeschreven. 

Op veel plekken werden wegen en gebieden afgesloten en badgasten teruggestuurd. ,,Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen. Dit is een mooie wake up call’’, stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.

 ,,Ik heb het idee dat veel mensen nu denken: het mag allemaal weer, vrijheid blijheid. Maar het is dus een beperkte vorm van vrijheid, blijheid. We moeten er op uit en dat is ook gezond, maar niet met dezelfde intensiteit als vandaag’’, aldus voorzitter Hubert Bruls. ,,Als je dicht bij elkaar komt, dan draag je het over, we zitten dus nog steeds op de koers van mensen uit elkaar houden. Boetes uitdelen is het laatste wat je moet doen. Alleen bij excessen. Maar als het gebeurt, dan heb je het wel aan jezelf te danken. Gelukkig doen ook veel mensen het wel goed.’’

Taak

Volgens Bruls ligt er een taak voor VVV’s en toeristische organisaties. Zij moeten vakantievierders duidelijk maken dat er genoeg plaatsen in Nederland zijn waar je zonder een grote menigte om je heen kan ontspannen. ,,Zo druk als donderdag hebben we nog niet eerder meegemaakt, dat kan best anders”, meent hij.

Ook voorzitter Johan Remkes van de Veiligheidsgroep Haaglanden maakt zich zorgen. ,,Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, helpen we verdergaande beperkingen voorkomen wanneer het straks écht zomer wordt. Laten we niet vergeten dat het coronavirus nog steeds rondwaart.”

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan voor het Pinksterweekeinde volgende week geen bijzondere maatregelen nemen, denkt Bruls. ,,Wie op pad gaat kan het onderhand weten: als het ergens onbeheersbaar druk is, wordt er ingegrepen. Vermijd de drukte dus.”

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maakt zich als hoofd van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) druk over de drukte in de uiterwaarden. ,,Het is overal druk. Ik doe nadrukkelijk een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen die de uiterwaarden bezoeken. Als daar vanwege drukte onvoldoende afstand wordt gehouden volgen er meer sluitingen.”

In Rheden ziet burgemeester Carol van Eert grote drukte op de Posbank en in de uiterwaarden. ,,Het is heel druk, maar nog niet zo dat we in hebben moeten grijpen. Alleen op de pontjes over de IJssel bij Dieren en Rheden hebben we een maximum van 16 passagiers per overtocht ingesteld.’’

Zeeland

In Zeeland is de drukte op de wegen tot nu toe het grootst. Dit komt voor een groot deel door dagjesmensen. Daarnaast is er veel oponthoud door een ongeluk bij Rilland. Het verkeer vanuit Bergen op Zoom moest door dit ongeluk over de vluchtstrook, waardoor er flinke vertraging ontstond.

In andere kustgebieden is er op dit moment geen file te ontdekken. Zo is het op kustwegen richting Noordwijk, Katwijk en Scheveningen niet opvallend druk. Ook in de rest van Zuid-Holland valt de drukte mee, wat wellicht te maken heeft met de oproep van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om drukte te vermijden.

Oproepen

Een dergelijke oproep wordt op meer plaatsen gedaan. Zo raden ook de Veiligheidsregio’s Zeeland en Kennemerland (Noord-Holland) mensen af om naar het strand te gaan. En ook de NS roept in een tweet op om alleen met de trein te reizen als dat noodzakelijk is, omdat ze zien dat de drukte in treinen naar Zandvoort toeneemt.

Vanaf 1 juni gaat Nederland nog verder open. Zo mogen bioscopen, clubs, restaurants en theaters op die dag onder strenge voorwaarden weer de deuren los gooien. Op 2 juni mag het voortgezet (speciaal) onderwijs weer beginnen, ook met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Vanaf 8 juni kan het basisonderwijs weer volledig hervat worden.

Daarnaast worden sommige wegen richting de kust afgesloten om te voorkomen dat de stranden te vol worden. In IJmuiden, Zandvoort en Bloemendaal is dit op enkele wegen bijvoorbeeld het geval. 

Zorgen 

Voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden Johan Remkes maakt zich zorgen over het moment dat iedereen straks tegelijkertijd het strand weer wil verlaten. Het is op het moment erg druk op de Haagse stranden. ‘Verlaat strand en recreatiegebied niet allemaal tegelijk en voor nu: ga er niet alsnog heen!’, schrijft de gemeente op Twitter. 

Vanaf 1 juni gaat Nederland nog verder open. Zo mogen bioscopen, clubs, restaurants en theaters op die dag onder strenge voorwaarden weer de deuren los gooien. Op 2 juni mag het voortgezet (speciaal) onderwijs weer beginnen, ook met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Vanaf 8 juni kan het basisonderwijs weer volledig hervat worden, net zoals de kinderopvang.