Welke maatregelen gelden er nu voor wie?

Een groot informatiebord bij de beeldenfontein op het Stationsplein in Leeuwarden wijst mensen op hun gedrag : ‘Corona, neem het serieus’ en Houd 1,5 meter afstand van elkaar’. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Met een heel pakket aan nieuwe maatregelen wil het kabinet afdwingen dat we allemaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dit om te voorkomen dat het coronavirus zich te makkelijk kan verspreiden door de samenleving. Een overzicht van de nieuwe regels

Winkels

Alle winkels mogen open blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze binnen mogen.

Openbaar vervoer

Ook het openbaar vervoer moet maatregelen nemen zodat passagiers niet te dicht op elkaar staan. Desnoods moeten mensen worden geweigerd bij het instappen.

Kappers

Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken.

Horeca

De horeca moet zich er op voorbereiden dat ze ook na 6 april dicht moet blijven. Casino’s vallen vanaf nu onder de zelfde regels als de horeca.

Scholen

Het RIVM komt rond 6 april met een advies of scholen dit schooljaar nog open kunnen.

Lees ook | CSG Bogerman: Lessen vanuit huis, examens op school

Burgers

U mag nog steeds naar buiten voor een ommetje. Maar er komt wel een samenscholingsverbod. De politie zal optreden tegen groepjes mensen die samen sporten of gewoon wat rondhangen. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter uit elkaar staat, wordt gemaand weg te gaan of kan een boete krijgen tot 400 euro. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen die samen spelen.

Wie thuis een feest geeft met meer dan drie gasten, loopt het risico dat de gemeente dat onverantwoord vindt en ingrijpt.

Tot slot: wie een gezinslid heeft dat ziek is, moet verplicht thuisblijven. Tenzij u een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige.

Lees ook | Als één koorts heeft, blijft het hele gezin thuis

Samenkomsten

Alle samenkomsten worden verboden tot 1 juni. Nu gold nog een grens van honderd personen of meer maar die komt te vervallen. Bijvoorbeeld kleine kerkgenootschappen met minder dan honderd leden kwamen toch nog samen. Dat mag niet meer. Festiviteiten en herdenkingen in de buitenlucht mogen niet. Er komt alleen een beperkte uitzondering voor begrafenissen en huwelijken.

Lees ook | Fietselfstedentocht en bevrijdingsfeesten: deze grote evenementen gaan niet door vanwege nieuwe coronamaatregelen

Parken

Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen. Veel parken, campings en stranden zullen waarschijnlijk dicht gaan. Tenzij een vakantiepark bijvoorbeeld weinig bezoekers heeft. Gemeenten moeten dat per geval bekijken. Markten mogen openblijven omdat ze op sommige plekken essentieel zijn voor mensen om aan eten te komen. Wel moeten ze maatregelen treffen tegen te grote drukte.

home
net-binnen
menu