Warmte slaat toe onder alleroudste lopers

De warmte heeft dinsdag de alleroudste Vierdaagselopers flink parten gespeeld. Van de groep die meedoet aan een gezondheidsonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman is 15 procent uitgevallen. Hopman verwacht dat een aantal hoogbejaarden uit haar groep woensdag niet voor de tweede loopdag aan de start zal verschijnen, zei zij dinsdagavond.

De alleroudste Vierdaagselopers zijn tussen de 82 tot 93 jaar. Zij zijn bijna allemaal geoefende Vierdaagselopers. ,,Het blijkt dat deze groep onder deze omstandigheden toch ook eerder een grens bereikt. Net als veel heel oude mensen drinken ze te weinig en komen ze niet vaak buiten als het erg warm is'', aldus onderzoekster Hopman.

In het hele Vierdaagselegioen zijn dinsdag 1206 lopers uitgevallen. Dat is een hoger percentage dan in de voorgaande drie jaren volgens de organisatie. Er zouden nog aanzienlijk veel meer uitvallers zijn geweest als de lopers niet een halfuur extra hadden gekregen om binnen te komen. De schaduwloze Oosterhoutsedijk vlak voor Nijmegen was voor veel lopers een grote hindernis. Woensdag gaan waarschijnlijk 45.960 wandelaars op pad voor de tweede dag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement