Warmste eerste kerstdag ooit gemeten

Met 13,1 graad om 20.50 uur in De Bilt kan deze vrijdag de boeken in als de warmste eerste kerstdag 'ooit’. Dat betekent: sinds de meteorologen in 1901 begonnen zijn met metingen. Dat meldde weeronline.nl vrijdag. Het oude record op eerste kerstdag, 12,8 graden, werd gemeten op 25 december 1997.

Volgens een woordvoerder van het weerbureau zou het wel eens de warmste kerst (eerste en tweede kerstdag samen) kunnen worden sinds 1901. Het record van tweede kerstdag staat op 12,1 graden in 1974. ,,Dit record gaat er waarschijnlijk begin van de nacht al aan'', stelt hij. Vervolgens stijgt de temperatuur zaterdag, tweede kerstdag, overdag verder naar 14 graden, verwacht weeronline.nl. Concurrent MeteoGroup verwacht zelfs dat het kwik zaterdag uitkomt op 14 tot 15 graden.

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, is de verwachting. Ook voor zondag wordt een record verwacht. Dan wordt het met mogelijk maxima van 12 à 13 graden dan ook de warmste 27 december. De volgende warmtegolf is voorzien op 30 en 31 december. Dan kan het tussen de 10 en 15 graden worden.

In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte kerst. ,,Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de kerst'', aldus de zegsman.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement