Vragen over 'zuivering' Turkse ambassade

De VVD is bezorgd over uitspraken die de hoge Turkse diplomaat Kurtulus Aykan maandag heeft gedaan over aanhangers van de Gülen-beweging in een interview met het AD.

Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld. Hij wil onder meer weten of het klopt dat ambassademedewerkers zijn weggestuurd omdat ze banden met de Gülen-beweging zouden hebben.

De Turkse ambassade heeft maandag laten weten dat vijf medewerkers zijn teruggeroepen naar Ankara. Dat is gebeurd naar aanleiding van het onderzoek naar aanhangers van de volgens Turkije terroristische Gülen-beweging, die achter de mislukte coup in juli zou zitten. De vijf zijn volgens de ambassade nog wel in dienst.

Bemoeien

,,We hopen dat, aan het einde van het onderzoek, ze zullen worden vrijgesproken en in staat zullen zijn om terug te keren naar hun posten'', aldus de verklaring.

Ten Broeke is ook bezorgd over een uitspraak waaruit volgens hem is op te maken dat de Turkse veiligheidsdiensten zich bemoeien met burgers in Nederland.

Noodzakelijke maatregelen

Op de vraag wat zaakgelastigde Aykan ervan vindt dat er namen van Turkse Nederlanders op sociale media worden genoemd als Gülen-aanhangers, antwoordt hij in het AD: ,,Wie veertig jaar lang heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord.''

De ambassade herhaalde maandag in de verklaring dat FETÖ, zoals de Turkse regering de vermeende terreurbeweging noemt, in veel landen is geïnfiltreerd in overheden, media en politiek. ,,We vertrouwen erop dat deze landen alle noodzakelijke maatregelen nemen tegen deze organisatie''.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement