Voorstel azc Geldermalsen van tafel

In Geldermalsen komt voorlopig geen asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Miranda de Vries woensdag gezegd. ,,Het voorstel is van tafel. Dat heeft het college deze week besloten. We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later''', aldus de burgemeester.

Een inspraakavond in Geldermalsen over de komst van het asielzoekerscentrum liep vorige week helemaal uit de hand. Veertien relschoppers werden toen gearresteerd. De vergadering werd onderbroken en de raadszaal ontruimd. De meeste relschoppers kwamen uit Geldermalsen zelf.

,,De snelheid en omvang waarmee we dit wilden realiseren heeft veel weerstand en polarisatie opgeroepen. Dat was een inschattingsfout. Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer'', zei De Vries tijdens een persconferentie. ,,De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door één deur kunnen als gemeenschap.''

Dialoog

26 januari moet duidelijk worden hoe Geldermalsen verder omgaat met de opvang van vluchtelingen. Dan is er een openbare raadsvergadering waarin ,,wordt teruggekeken op het prcoes zoals dat de afgelopen weken is doorlopen''.

De Vries: ,,We gaan daartoe als gemeente eerst de dialoog aan met onze inwoners, met voor- en tegenstanders, met allerlei belangengroeperingen, eigenlijk met iedereen die hieraan wil deelnemen.'' De burgemeester deed ook nog een oproep aan de Geldermalsense samenleving en de media: ,,Laat ieder zijn of haar verantwoordelijkheid nemen in het stoppen van de polarisatie en tweespalt die tot de dag van vandaag is doorgegaan.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement