Volgend jaar 150 militairen terug uit Mali

In de loop van volgend jaar wordt het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 teruggebracht. Dat is mogelijk doordat andere landen meer troepen gaan leveren voor de VN-missie Minusma, aldus een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer vrijdag.

Op dit moment zijn er zo'n 450 Nederlandse militairen actief in Mali. Ze houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Ook zijn er vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters gestationeerd. De meeste Nederlanders zijn in het noorden.

De troepenafbouw is mogelijk door de komst van andere Europese militairen. De Duitse regering maakte recent bekend 650 militairen naar het Noord-Mali te willen sturen. Verder komen er extra special forces uit Tsjechië en Denemarken. De VN-missie telt op dit moment 10.500 militairen.

Nieuwe fase

Het kabinet is ,,tevreden'' over de resultaten van de Nederlandse bijdrage aan de missie. De Nederlandse blauwhelmen blijven in elk geval nog tot eind volgend jaar hier actief.

Er zijn een aantal positieve ontwikkelingen geweest de afgelopen maanden, schrijft het kabinet. Het onderteken van het vredesakkoord in juni ,,markeert het aanbreken van een nieuwe fase in het politieke proces in Mali''. Tegelijkertijd blijft het vredesproces fragiel en de veiligheidssituatie gebrekkig.

Volgens het kabinet hebben ,,vrijwel alle'' terreurnetwerken de afgelopen maanden flinke tegenslagen gekend. In de regio Gao waar de meeste Nederlanders zijn, blijven Minusma-konvooien doelwit van aanslagen met bermbommen en beschietingen. Ook zijn specifiek Nederlandse militairen voor het eerst benoemd als doelwit door terroristische groepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement