'Vluchtelingen terugsturen naar Turkije'

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom willen samen met een kopgroep van EU-landen een doorbraak forceren in de vluchtelingencrisis. In een interview met de Volkskrant donderdag doet de sociaaldemocraat het 'plan-Samsom' uit de doeken.

Vanaf dit voorjaar moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot worden teruggestuurd. ,,Maar Turkije accepteert ze alleen als tegelijk grote aantallen erkende vluchtelingen uit Turkije naar Europa mogen komen'', aldus Samsom. In ruil daarvoor moet een legale asielroute voor 150 tot 250 duizend vluchtelingen per jaar in het leven worden geroepen.

De samenwerking met andere Europese landen gebeurt op vrijwillige basis. Samsom: ,,Met een aantal landen heb ik intensief contact. Dat zijn Duitsland, Oostenrijk en Zweden, allemaal landen die net als Nederland nu al met grote aantallen vluchtelingen zitten. In het allerslechtste geval doen alleen deze landen plus nog een paar als Frankrijk, Spanje en Portugal mee. Uitgaande van de 250 duizend legale vluchtelingen zal Nederland er dan twintig à dertig duizend moeten opnemen. Dat is aanzienlijk minder dan de 58 duizend die afgelopen jaar kwamen.''

Volgens Samsom moeten we ,,naar een systeem toe waarin de overtocht van vluchtelingen zinloos wordt. Zolang de overtocht kansen biedt, zijn mensen kennelijk bereid hun kinderen te verliezen onderweg.'' Na zijn werkbezoek aan Turkije in december zag de sociaaldemocraat in dat het asielbeleid in Nederland en Europa zo snel mogelijk aangepast moet worden en op de rails moet staan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement