Virologen: handhaaf buiten minder streng, besmettingen vooral binnen

Cirkels die door de gemeente in de ligweides van Het Park in Rotterdam zijn aangebracht. Bezoekers worden gevraagd plaats te nemen in de cirkels. De gemeente hoopt op deze manier de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. FOTO ANP KOEN VAN WEEL

De handhaving van coronaregels op stranden en in bossen en parken zou deze zomer wel wat minder streng mogen. Dat stelt een aantal virologen, in gesprek met het AD . Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden, en niet in de vrije buitenlucht.

Na Hemelvaart waarschuwde de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de 25 veiligheidsregio’s in ons land, dat een ‘zomer met heel wat beperkingen’ dreigt als mensen massaal binnensteden, stranden en parken bezoeken. Op die dag werden op diverse plekken strandjes en parken afgesloten of leeggehaald, omdat de 1,5 meterregel er door drukte niet meer goed nageleefd kon worden.

Buitenlucht

Experts benadrukken dat de 1,5 meter altijd het uitgangspunt moet zijn, maar dat een te starre benadering door ordehandhavers niet nodig is. ,,Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen”, zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden. ,,Er zal misschien een keer íemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging.”

Volgens virologen vervliegen virusdeeltjes in de buitenlucht veel sneller dan binnen, waardoor de kans op besmetting met corona bij kort contact tussen mensen een stuk kleiner is. Bovendien lijkt recent onderzoek aan te tonen dat UV-licht virusdeeltjes die achterblijven op oppervlakken snel doodt.

Slecht geventileerd

Waar de soep buiten misschien wat minder heet gegeten kan worden, waarschuwt een groeiende groep virologen juist voor de gevaren van verspreiding van corona in slecht geventileerde binnenruimten via aerosolen. Dat zijn kleine virusdruppeltjes die verder reiken dan de inmiddels beroemde 1,5 meter.

De besmettelijkheid van aerosolen is nog niet keihard wetenschappelijk bewezen, het RIVM heeft er daarom ook geen beleid op gebaseerd. Toch vermoeden steeds meer experts dat de zwevende druppeltjes een rol spelen in de coronapandemie. Ze stellen dat er meer aandacht moet komen voor ventilatie van bijvoorbeeld gemeenschapshuizen, kerken, sportscholen. ,,1,5 meter alleen is niet genoeg”, zegt bijvoorbeeld viroloog Coretta van Leer van het UMCG in Groningen. ,,De overheid zou veel meer moeten wijzen op het belang van goede ventilatie.”