Vindicat frustreert politie-onderzoek ernstig geweldsdelict: burgemeester dreigt met sluiten sociëteit

Burgemeester Peter den Oudsten heeft een 'bestuurlijke' waarschuwing gegeven aan studentenvereniging Vindicat. Dat betekent dat hij na volgende incidenten de exploitatievergunning van Vindicat in kan trekken en de vereniging zo feitelijk op non-actief stelt.

Den Oudsten deed de waarschuwing (die een jaar geldt) in juli 2018.

Weigering meewerken politie

Aanleiding is een 'ernstig geweldsincident' bij het Vindicat-feest 'Buitenspelen' in mei 2018; een voorval dat niet eerder naar buiten kwam. De politie wilde onderzoek doen, maar het bestuur van de vereniging weigerde daarbij de naam van een verdachte te geven.

Daarom was het onmogelijk voor de politie onderzoek te doen, zegt de burgemeester in een brief aan Vindicat. Een en ander blijkt uit documenten die stadsblog Sikkom opvroeg via een zogeheten WOB-procedure.

Meerdere incidenten

De burgemeester noemt in zijn brief ook een eerder incident dat al wel bekend was: de mishandeling van een Vindicater door twee andere leden bij het Vindicat-feest Kermesse in december 2017. Er werd aangifte gedaan, maar Vindicat verzuimde iets te melden over het incident bij de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente. Dat is tegen de afspraken die duidelijk gemaakt zijn na eerdere incidenten bij Vindicat.

Weer over de schreef? Vergunning in gevaar

De voorvallen zijn voor burgemeester Den Oudsten aanleiding een zogeheten bestuurlijke waarschuwing op te leggen. Gaat Vindicat binnen 12 maanden (vanaf juli) opnieuw in de fout, dan volgt weer een waarschuwing. Vervolgens overweegt de burgemeester tijdelijke sluiting van de Vindicat-sociëteit aan de Grote Markt of nog verdergaand: het intrekken van de exploitatievergunning.

Dat laatste betekent dat Vindicat er helemaal geen activiteiten meer mag houden.

Vindicat geschrokken, maar snapt dreiging niet

Vindicat zegt in een antwoordbrief aan de burgemeester 'erg geschrokken' te zijn van de waarschuwing. Intrekken van de vergunning zou 'vergaande gevolgen' hebben voor de leden en het voortbestaan van Vindicat. De vereniging zegt de voorvallen te betreuren.

De studentenvereniging komt in de brief ook in het geweer tegen de waarschuwing van de burgemeester. ,,Wij begrijpen de koppeling tussen de exploitatievergunning en het ‘niet verstrekken van gegevens’ niet'', schrijft het bestuur.

Volgens Vindicat zou de exploitatievergunning van het pand aan de Grote Markt niet in gevaar moeten zijn, omdat het evenement Buitenspelen ergens anders gehouden werd, namelijk aan de Kardingerplas, waar een andere vergunning geldt. De vereniging schrijft aan Den Oudsten: ,,Wellicht kunnen we daar nog eens een gesprek over voeren.’’

‘Geen aangifte, dus bescherming privacy leden’

Vindicat zegt dat ze niet meewerkte aan het politie-onderzoek vanwege de privacy van leden. Volgens de vereniging is er geen verplichting om informatie te verstrekken als er geen aangifte is gedaan.

De betrokkenen zouden nadrukkelijk bij het bestuur aangegeven hebben geen aangifte te willen doen. ,,Wij vinden het vervelend dat u zich niet in onze afweging kunt vinden’’, schrijft Vindicat aan Den Oudsten.

Burgemeester Den Oudsten reageert op de kanttekeningen van Vindicat met een korte brief. Het maakt volgens hem niet uit of incidenten binnen of buiten de sociëteit gebeuren. ,,Het feit dat het incident zich voordoet is voldoende om een waarschuwing te geven.’’

‘Wel weerwoord, geen maatregelen’

Den Oudsten besluit zijn brief met de mededeling dat het hem teleur stelt dat Vindicat wel met een weerwoord komt, maar niet aangeeft welke maatregelen de vereniging wil nemen om herhaling van geweldsincidenten te voorkomen.

Een woordvoerder van de burgemeester laat desgevraagd weten dat het vrijwel nooit voorkomt dat deze maatregel opgelegd wordt bij studentenverenigingen. ,,Bij horecapanden gebeurt het regelmatiger. Pakweg een keer per maand doen we zo'n waarschuwing uit.''

Uitzonderdelijk

Studentenvereniging Vindicat ligt onder een vergrootglas na een reeks incidenten en ondervond daar de gevolgen al eerder van. Zo zetten de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool de financiering stop.