Vervolgd echtpaar Yunus onderdak in Nederland

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus hebben een veilig heenkomen in Nederland gezocht. Het echtpaar arriveerde dinsdag in ons land, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.

De twee waren door de autoriteiten van het Centraal-Aziatische land om gezondheidsredenen voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Ze waren in eigen land veroordeeld tot 8,5 en zeven jaar cel voor fraude en andere misdrijven die hun organisatie zou hebben begaan. Kort daarvoor hadden ze zich kritisch uitgelaten over de mensenrechtensituatie in hun land. De twee hangt nog een proces boven het hoofd wegens landverraad.

Minister Bert Koenders is verheugd dat het echtpaar in Nederland is. ,,Leyla en Arif hebben hun eigen geluk en veiligheid op het spel gezet in de strijd voor democratie en mensenrechten.'' In augustus haalde hij nog hard uit naar Bakoe wegens de veroordeling van de activisten. ,,Deze uitspraak is een schok voor vrienden en familie, niet het minst voor de in Nederland wonende dochter van het echtpaar.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement