Veel overlast door zware regenbuien

Zware regen- en onweersbuien hebben maandag voor veel overlast gezorgd in grote delen van Nederland. Het oostelijk deel van het land van Groningen naar Limburg ondervond vooral veel hinder van de regenval.

Het KNMI had voor dit stuk van Nederland aan het einde van de middag code oranje afgegeven. Rond kwart voor tien 's avonds werd dat weer ingetrokken.

De hagelbuien gingen gepaard met enorme hagelstenen. Veel straten stonden blank en kelders kwamen onder water te staan. De avondvierdaagse werd in veel plaatsen geschrapt. In het Noord-Brabantse Cuijk moest een man door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. In het Gelderse Zevenaar liep een supermarkt onder water. In Amsterdam kwam het water door het dak van het Centraal Station. In Amersfoort sloot de politie het Park Randenbroek tijdelijk af vanwege de onweersbuien.

Er vielen grote hoeveelheden regen. In Groesbeek viel volgens weerbureau weeronline.nl 81 milimeter regen. Normaal valt er minder in de hele maand mei, namelijk 65 mm. In Molenhoek (Nijmegen) viel 64 mm waarvan 51 in anderhalf uur.

Het vele water, omgewaaide bomen en schade aan gebouwen zorgde voor grote drukte bij de brandweer. In Gelderland riep de Veiligheidsregio mensen op alleen 112 te bellen bij spoed en levensgevaar. Bij waterschade moeten mensen zich melden bij de verzekeraar.

Sommigen gebruikten het vele water ook voor vertier door in de straten achter een auto te wakeboarden of te zwemmen.

De onweersbuien trokken eind van de avond nog over het westen heen. Rond elf uur had het slechte weer het land via de Noordzee verlaten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement