Van der Steur heeft spijt

Ook Ard van der Steur heeft spijt dat zijn rol als Tweede Kamerlid bij de afhandeling van de omstreden Teeven-deal ,,in discussie'' is gekomen. Hij had eerder een grens moeten trekken toen hij als VVD-Kamerlid betrokken raakte bij de informatieverschaffing over de deal vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat zei Van der Steur, nu justitieminister, woensdag tijdens een debat over de schikking met een drugscrimineel. Hij gaf toe dat zijn handelen niet zuiver was geweest. Hij verwijt dat zichzelf. Eerder op de avond zei Klaas Dijkhoff, toen ook als VVD-Kamerlid betrokken, dat hij ook een stap te ver had gezet. Als Kamerlid zijn er wel contacten met bewindspersonen maar je hebt als medewetgever vooral een controlerende rol, zei Van der Steur.

De VVD'er is ook weggelopen bij een gesprek op het ministerie, waarin een topambtenaar een verslag van de herinneringen van Teeven tevoorschijn wilde halen. Als woordvoerder voor de VVD-fractie wilde hij deze informatie niet weten. ,,Maar ik had daar niet eens moeten zitten en had die streep al veel eerder moeten trekken.''

Zeer kritisch

De oppositie was zeer kritisch over het mea culpa van Van der Steur. ,,Het is niet normaal'', zei CDA-leider Sybrand Buma over de contacten. ,,Daar moet u spijt van hebben.'' SP-leider Emile Roemer vond de aanfluiting steeds groter worden.

Vragen waren er ook over het feit dat Van der Steur eerder wegging dan Dijkhoff, terwijl ze toch een ongeveer gelijke positie bekleedden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement