Van der G. hoeft zich niet meer te melden

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de Staat gewonnen. Hij verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en wil zich in het buitenland vestigen. Het is niet bekend waar hij in het buitenland wil gaan wonen en of dat alleen is of met zijn gezin.

Volgens Van der G. heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde en het belette hem in zijn wens om te emigreren. De rechter heeft hem gelijk gegeven. ,,Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer. Daarvoor is van belang of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het recidiverisico. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering niet het geval", aldus de rechtbank in het vonnis. De meldplicht is met onmiddellijke ingang geschorst.

De 48-jarige Van der G. moest zich iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank dinsdag. Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op de politicus in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

Moeizame reclassering

Het contact tussen Van der G. en de reclassering verliep moeizaam. De landsadvocaat zei tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden dat dat komt door de starre houding van Van der G. ,,Hij verzet zich continu tegen de voorwaarden." Op een gegeven moment wilde Van der G. volgens haar geen mondeling antwoord meer geven, daarom typte hij de antwoorden op zijn laptop en toonde die vervolgens aan de medewerker.

Of er hoger beroep tegen het vonnis komt, kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. ,,We beraden ons op het vonnis." Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het OM waren samen gedaagd door Van der G.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement