VNG-voorman: Wilders negatiefste politicus

Geert Wilders is de politicus die zich dit jaar in negatieve zin het meest heeft onderscheiden als het om de opvang van vluchtelingen gaat. Dat vindt Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verantwoordelijk voor de commissie asiel en integratie.

,,Als hij zegt 'grenzen dicht voor terroristen', dan denk ik wat een onzinnigheid'', zei de VNG-voorman zaterdag in het programma Kamerbreed (AVROTROS) op NPO Radio1. ,,Er zijn gewoon mensen in dit land en daar moet je iets mee. Dat is geen kwestie van grenzen dicht. Bovendien vind ik het bijna tragisch voor mensen die op de vlucht zijn voor geweld en terroristen, dat ze vervolgens worden neergezet als terroristen.''

Wat Wilders zegt, heeft effect op mensen, aldus Wienen. Hetzelfde geldt volgens hem voor sociale media. ,,Als ik zie wat daar nauwelijks gefilterd op mensen afkomt.'' De burgemeester noemde als voorbeeld een verhaal op Facebook over een fietsenwinkel in zijn stad waar drie buitenlanders met goedkeuring van de gemeente gratis elektrische fietsen kwamen afhalen. Het bleek volledig flauwekul.

Mark Rutte

De CDA'er Wienen, die met het kabinet spreekt over de opvang van asielzoekers, had ook nog een kritisch puntje over Mark Rutte. ,,Ik kan me voorstellen dat sommigen zeggen dat de premier wat ondubbelzinniger duidelijk zou moeten maken dat dit een taak is die we met z'n allen moeten doen.'' Wienen denkt dat de terughoudendheid van de premier samenhangt met het profiel van diens partij, de VVD.

Geert Wilders vindt de uitspraken van de ,,ongekozen CDA-asielmeneer het beste bewijs voor de noodzaak van snelle invoering van de gekozen burgemeester''. ,,Wereldvreemd'' en ,,kom in verzet'', reageert de PVV-leider verder op Twitter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement