VN-chef en koning bij verjaardag Gerechtshof

In aanwezigheid van onder meer VN-chef Ban Ki-moon viert het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) woensdag zijn zeventigste verjaardag. Het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties hield op 18 april 1946 zijn eerste zitting in het Vredespaleis, in aanwezigheid van prinses Juliana en prins Bernhard. Woensdag is hun kleinzoon koning Willem-Alexander aanwezig bij de officiële viering, evenals minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Het Internationaal Gerechtshof vormt samen met onder meer het inderhaast in het leven geroepen Joegoslavië-Tribunaal (1994) en het Internationaal Strafhof (2003) het gezicht van Den Haag als stad van het internationaal recht. De politieke lading en gruwelijkheid van de misdaden in de zaken die dat tribunaal en het strafhof behandelen, hebben grote belangstelling gewekt. Het Internationaal Gerechtshof berecht geen strafzaken, maar behandelt geschillen tussen staten.

Woensdagmiddag bezoekt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar ontvangt hij de World Leader Cycle Award uit handen van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement