Uiterlijk 17 uur besluit uitzending documentaire Nicky Verstappen

Uiterlijk 17 uur besluit uitzending documentaire Nicky Verstappen ANP

De rechter beslist "uiterlijk" zondagmiddag om 17 uur over het uitzenden van de documentaire 'De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek' die gepland staat voor uitzending op zondag- en maandagavond op RTL4. Jos B. wil uitzending voorkomen. Hij vindt dat hij ten onrechte als dader wordt neergezet, want hij is verdachte. De zaak loopt namelijk nog in hoger beroep.

De 58-jarige B. is op 20 november door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky in 1998, die daardoor is overleden. Zowel het Openbaar Ministerie als B. ging in hoger beroep tegen de veroordeling van 12,5 jaar cel.

No Pictures Please, een bedrijf van presentator Ewout Genemans en RTL, was al tijden bezig bezig met de documentaire. Dat was bekend, ook bij de advocaten van B. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam. Wanneer het op tv uitgezonden zou worden, is pas deze week via het tv-programma RTL Boulevard bekendgemaakt.

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer

Afgelopen vrijdag werd tijdens het tv-programma Beau (ook RTL4) Jos B. "tot drie keer toe dader genoemd, in plaats van verdachte". Daarom is op het laatste moment besloten tot dit kort geding, zei advocaat Adi van Koningsveld in de rechtbank. Ook stelt zij dat de "sfeermakende documentaire met tranen en muziek eronder" een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van B. Haar verzoek om de documentaire vooraf te bekijken, werd geweigerd.

Volgens de advocaat van No Pictures Please is de uitzending voor zondagavond al 'ingeladen'. Dat nu nog stoppen, zou RTL4 "onevenredig hard" raken. Daarnaast benadrukt hij dat de volledige naam van B. nooit genoemd wordt en dat hij niet herkenbaar in beeld komt. Ook wordt enkel gebruik gemaakt van reeds openbare informatie. Bovendien noemt hij het apart dat B.'s advocaat tijdens de strafzaak, Gerald Roethof, zelf ook heeft aangekondigd met een "tegendocumentaire" te komen in deze zaak, gemaakt door zijn zus Machteld.

Volgens Roethof moeten beide zaken los van elkaar gezien worden. Van Koningsveld meent dat "RTL4 best wel in de plaats hiervan een leuke kerstfilm kan opzetten".