Tweede uitzonderlijk warme jaar Europa op rij

2015 was in Europa het tweede uitzonderlijk warme jaar op rij. Gemiddeld over Europa waren niet alleen november en december erg warm, het hele jaar is warm geweest. Dat meldt het KNMI.

De Europese jaargemiddelde temperatuur van 2015 is uitgekomen op 11,10 graden. Daarmee komt 2015 op de tweede plaats, net boven 2007 (11,08 graden) maar onder vorig jaar (11,23 graden), voor Europa het warmste jaar ooit.

Het voorjaar van 2015 was in het zuidwesten en het noordoosten van Europa warmer dan normaal. Spanje registreerde al in mei zijn eerste hittegolf met temperaturen tot 40 graden. Ook voor de Spaanse lente is dat extreem.

Warmterecord

De warmte breidde zich uit over Europa en bereikte ook Nederland. Het KNMI noteerde tussen 30 juni en 5 juli een hittegolf. In Duitsland is met 40,3 graden een nieuw landelijk warmterecord geboekt en ook de meteorologische diensten van Zwitserland en Oostenrijk meldden nieuwe records.

De twee bijzonder warme jaren op rij in Europa (2014 en 2015) passen volgens het KNMI in de trend van de opwarming van het klimaat. De opwarming van het klimaat hangt samen met de sterke toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement