Twee Friezen verdacht van betrokkenheid bij grootste heroïnevangst ooit in Nederland

OM onderschept ruim 1500 kilo heroïne in Rotterdamse haven ANP

Opsporingsdiensten hebben in de Rotterdamse haven ruim 1500 kilo heroïne onderschept. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland. De partij heeft een straatwaarde van ongeveer 45 miljoen euro, aldus het OM. Er zijn vijf verdachten aangehouden, van wie twee uit Friesland. Het gaat om een 38-jarige man uit Harlingen en een 37-jarige man uit Tzummarum.

De verdovende middelen zaten in een container met Himalayazout uit Pakistan. De vondst is dinsdag bekendgemaakt, maar het OM wil in het belang van het onderzoek niet kwijt wanneer de heroïne is onderschept.

De autoriteiten in Nederland hebben in het onderzoek intensief samengewerkt met collega's in het Verenigd Koninkrijk, zegt het OM. Op basis van Britse informatie kwamen verscheidene verdachten in beeld. Dit resulteerde in een inval op 9 februari op een adres in het Brabantse Etten-Leur en de arrestatie van de vijf verdachten.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaalde dinsdag dat de Friezen de komende drie maanden blijven vastzitten. Ook een 33-jarige man uit Nieuw-Vennep zit zo lang vast. Twee mannen uit Sint Willebrord (60 en 62 jaar oud) zijn op vrije voeten, maar blijven verdachten, aldus het OM. De partij drugs is inmiddels vernietigd.

Grotere partijen heroïne zijn uitzonderlijk. Vorig jaar werd in de Rotterdamse haven in totaal 54 kilo onderschept. In de haven worden vooral containers met cocaïne gepakt. In 2020 ging dat om in totaal 40 ton.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Misdaad