Tri (13) mag in Nederland blijven

De dertienjarige Tri Pham uit Wageningen wordt niet uitgezet naar Vietnam. Hij en zijn familie mogen in Nederland blijven. Dat heeft burgemeester Geert van Rumund van Wageningen donderdagmiddag te horen gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

,,Tri en zijn familie zijn enorm blij. Ik heb zelden iemand zó blij zien zijn", aldus Van Rumund, die direct bij de familie is langsgegaan om het goede nieuws te vertellen. ,,Wat de overwegingen zijn voor de staatssecretaris zijn dat Tri nu wel mag blijven, weet ik niet, maar we zijn er heel gelukkig mee." Nu Tri een verblijfsvergunning krijgt, mogen zijn ouders en thuiswonende broers en zussen ook in Nederland blijven.

In Wageningen kwam de afgelopen dagen een brede actie op gang om uitzetting van Tri en zijn familie te voorkomen. Zo werd een petitie gestart en zouden er vrijdag en zaterdag een flashmob en een manifestatie zijn.

De asielaanvraag van de ouders van Tri Pham werd in 2008 afgewezen. In 2012 is een beroep gedaan op het kinderpardon. Maar de jongen zou daar geen recht op hebben, omdat zijn familie volgens de officiële regels niet altijd in beeld was bij de overheid. Het gezin, maar ook de gemeente Wageningen bestreden dat en zeiden dat Tri altijd op school heeft gezeten en dus bekend was bij de gemeente. De tiener is in Nederland geboren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement