Tijdelijke topman NFI weg na onderzoek gedrag

Het contract met interim-directeur Peter van den Elzen (66) van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is per direct beëindigd wegens ontoelaatbaar gedrag. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er liep een onderzoek tegen de man, nadat op 5 juli een melding bij het ministerie was binnengekomen dat hij zich mogelijk onvoldoende integer had gedragen. Dat heeft nu uitgewezen dat zijn handelen ,,niet in overeenstemming is geweest met de gedragsregels die zijn vastgesteld in de Gedragscode Integriteit Rijk ten aanzien van privérelaties op het werk".

Zijn vertrek heeft geen gevolgen voor de continuïteit van het NFI, aldus het ministerie. Het contract van de interim liep nog slechts enkele maanden. De benoeming van een nieuwe algemeen directeur is in de afrondende fase.

Op de schop

Van den Elzen was in juni vorig jaar aangesteld als ad interim. Hij moest juist de management- en organisatiecultuur bij het NFI op de schop nemen. Een onderzoek had een maand eerder uitgewezen dat daar veel mis mee was en dat er onder meer een grote kloof was tussen personeel en leidinggevenden.

Topman Reinout Woittiez was in maart vorig jaar al opgestapt om ruimte te geven aan een ,,cultuurverandering'' binnen het NFI. Er was veel kritiek van het personeel op zijn functioneren. De ondernemingsraad had in 2015 het vertrouwen al in hem opgezegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement