Talloze vallende sterren donderdagnacht

Bewonderaars van sterren kunnen hun hart komende nacht weer ophalen. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn waarschijnlijk meer vallende sterren te zien dan in andere jaren, verwacht de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen. Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien, zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.

Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement