Streven inhoudelijke behandeling MH17-proces vanaf 1 februari

Streven inhoudelijke behandeling MH17-proces vanaf 1 februari ANP

De rechtbank streeft ernaar het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 op 1 februari te laten beginnen. Dat heeft de rechtbank Den Haag, zitting houdend op het Justitieel Complex op Schiphol, bepaald.

De advocaten van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in de rechtbank laat vertegenwoordigen, hadden een enorme lijst aan onderzoekswensen ingediend, maar de rechtbank wees woensdag veel van die verzoeken af. Een aantal verzoeken wordt wel toegewezen, en afhankelijk van hoe snel dat onderzoek gaat, kan de inhoudelijke behandeling 1 februari beginnen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie Russen en een Oekraïener van betrokkenheid bij de ramp. Behalve Poelatov heeft geen van de verdachten - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - iets aan de rechtbank laten horen. Voor de behandeling van de strafzaak zijn inmiddels al blokken van zittingsdagen tot diep in 2021 gereserveerd. De inleidende zittingen beginnen in maart.

Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven.