Sprankje hoop: minder nieuwe coronapatiënten op de intensive care

De intensive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. © Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

De afgelopen 24 uur belandden in Nederland 51 patiënten op de intensive care. En dat was minder dan op vrijdag en zaterdag, toen het aantal nieuwe patiënten op beide dagen boven de zeventig uitkwam.

,,Je hoopt natuurlijk dat de daling de komende dagen zal doorzetten", zegt Diederik Gommers,  voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ,,Maar het kan ook een tijdelijk dipje zijn in het aantal opnames.” Het totaal aantal coronapatiënten op de ic’s liep zondag op tot 405. Dat is voor de ziekenhuizen nog altijd goed te behappen, zegt Gommers.

Mocht de toestroom van rond de vijftig patiënten de komende week aanhouden, dan liggen er over een week maximaal zo'n 750 mensen met corona op de ic. De NVIC stelde eerder rekening te houden met vijfhonderd tot duizend extra patiënten in de komende week.

Voldoende capaciteit

Doordat er sinds vrijdag 130 patiënten van Brabantse ziekenhuizen naar boven de rivieren zijn vervoerd, is daar nu weer ‘voldoende capaciteit', zegt Gommers. ,,Het wordt gewoon heel spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren. Je hoopt dat de maatregelen van het kabinet effect zullen hebben op de cijfers.”

Het coronavirus heeft tot nog toe 179 levens geëist in Nederland. Zondagmiddag werd bekend dat er in het etmaal daarvoor 43 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Volg ons liveblog voor de actuele stand van zaken