Soros-miljoenen naar organisaties Nederland

De Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros heeft de afgelopen jaren enkele miljoenen gegeven aan organisaties uit Nederland of buitenlandse initiatieven die ook in ons land actief waren. Van 2009 tot in 2014 ging het om zeker 4,9 miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die enkele dagen geleden zijn gepubliceerd na een hack.

Het was al bekend dat politiek activist Soros geld stak in organisaties die (ook) in Nederland actief zijn, maar een overzicht ontbrak. Soros stimuleert initiatieven die volgens hem bijdragen aan de rechtstaat, de bescherming van mensenrechten en participatie van minderheden.

Het geld is terechtgekomen bij organisaties als Kieskompas (stemhulp), ProDemos (voorlichting over democratie en rechtstaat) en Amnesty International Nederland (mensenrechten). Respectievelijk gaf Soros ruim 100.000 euro, bijna 195.000 euro en ruim 220.000 euro.

Ook tal van andere clubs kregen geld. Onder hen zijn bijvoorbeeld Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), het Anne Frank Huis, antidiscriminatieorganisatie Art.1 en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMOS).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement