Serieverkrachter niet terug naar rechtbank

De rechtbank in Utrecht hoeft de strafzaak tegen Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, niet opnieuw te behandelen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag beslist. T.'s raadsman vroeg om terugverwijzing naar de rechtbank, omdat zijn cliënt naar zijn mening geen eerlijk proces heeft gehad.

De rechtbank legde T. in februari een celstraf van zestien jaar op voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. Volgens de rechtbank was er sprake van ,,onvoorstelbare bruutheid''. De verkrachtingen veroorzaakten grote onrust. De politie zocht jarenlang naar de dader, maar zonder succes. Pas toen de 53-jarige Utrechter in 2014 DNA moest afstaan wegens een fietsendiefstal, bleek dat materiaal overeen te komen met DNA dat in een verkrachtingszaak was gevonden.

Het hof heeft woensdag het grootste deel van de 34 verzoeken van de raadsman afgewezen. Het hof gaat wel akkoord met het horen van twee getuigen waaraan de verdediging nog geen vragen heeft kunnen stellen. Ook moet de politie op papier zetten wat er tussen 1995 en 2014 precies is onderzocht en waarom T. tot tweemaal toe is uitgesloten als mogelijke dader. Het Openbaar Ministerie moet op sommige punten eveneens meer tekst en uitleg geven.

Het hof gaat op 26 september verder met de behandeling van de zaak. Het OM wilde dat de verdachte gedwongen zou worden om op die zitting te verschijnen, maar dat wijst op het hof op dit moment af.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement