Schultz wil verder met spitsmijden

Ondanks weerzin van VVD en PvdA wil minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) verder gaan met spitsmijden, het betalen van automobilisten om de spits te mijden. ,,Het is een relatief beperkte investering met een relatief groot effect'', zei ze dinsdag in de Kamer.

Aan zeven projecten van spitsmijden deden 82.000 automobilisten mee. Zij kregen tot 140 euro per maand om uit de file te blijven. Het leverde een positief resultaat op, aldus de minister. ,,Een groot aantal deelnemers blijft de spits mijden.'' Op de heel lange termijn is nog niet zeker wat de effecten zijn.

Vooral PvdA'er Duco Hoogland twijfelt ernstig aan het nut van spitsmijden. Het is volgens hem fraudegevoelig. ,,Wanneer stoppen we met gratis geld uitdelen?" Ook Barbara Visser van coalitiepartner VVD zet vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. ,,We zijn kritisch over de waarde van spitsmijden."

Volgens Schultz viel de fraude erg mee. ,,Maar we blijven bovenop misbruik zitten." Kregen fraudeurs voorheen alleen te maken met een aangifte bij de politie, bij nieuwe projecten krijgen ze ook deurwaarders aan de deur die het geld terughalen. Ook zullen boetes worden uitgedeeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement