Schultz: milieuzones zaak van gemeente

Milieuzones zijn een zaak van gemeenten. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag. Gemeenten gaan over de aanpak van luchtvervuiling. ,,Die mogen zelf bepalen op welke manier ze dat doen.''

De Tweede Kamer nam donderdag een motie van de VVD aan waarmee de milieuzones voor personenauto's aan banden moeten worden gelegd. Volgens Schultz stelt de motie alleen dat er niet èèn landelijk verkeersbord voor mag komen. Ze verwacht trouwens dat milieuzones over een paar jaar niet meer nodig zijn omdat de vervuiling snel vermindert.

Schultz (VVD) denkt ook niet dat milieuzones de oplossing zijn voor de luchtproblemen. ,,Volgens mij kun je dat beter op een andere manier aanpakken dan een verbod.'' Steden zouden moeten kijken naar ,,slimmere oplossingen'', zoals aanpassing van rijroutes waardoor er minder langzaam verkeer komt en minder vervuiling.

Eigen bord

De motie die onder meer steun kreeg van SP, CDA, SGP en PVV vraagt het kabinet ,,de grondslag voor gemeentelijke milieuzones ten behoeve van personenauto’s in het verkeersreglement op te heffen''. De bewindsvrouw gaat ernaar kijken. Het gevolg van de motie kan zijn dat elke gemeente met een eigen bord voor de milieuzone komt.

De VVD is fel tegen de milieuzones die ze nutteloos vindt. Tweede Kamerlid Barbara Visser denkt dat er dankzij de motie ,,geen verkeersbord voor auto-pestzones komt en dus geen grondslag is voor handhaving en boetes.''

Utrecht weert al vervuilende personenauto's uit de binnenstad. Rotterdam wil er volgend jaar mee beginnen. De steden willen hier ook gewoon mee doorgaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement