Schuilgezin uit Ruinerwold werd opgevangen op vakantiepark Lanka in Ruinen: 'De jongeren zorgden met liefde voor Van D.'

Bungalowpark Lanka in Ruinen. Foto: Google Maps

Een deel van het gezin dat een maand geleden werd aangetroffen in de boerderij in Ruinerwold heeft de eerste nacht doorgebracht op bungalowpark Lanka in Ruinen, zo’n vijftien kilometer verderop. Door een steeds groter wordende druk van de media kon het gezin slechts een dag blijven, zegt mede-eigenaar Rob Lehmann.

Lehmann zag naar eigen zeggen meteen dat het ging om een wonderlijk gezin, al wil hij er vanwege de privacy van de familie niet al te diep op ingaan. Hij zag dat er met liefde voor de 67-jarige Van D. werd gezorgd door de jongeren. Van angst of dwang was volgens hem geen sprake. ,,Al kon ik wel merken dat de uithuisplaatsing het gezin geen goed deed.”

Op de dag van de inval in de boerderij gaat rond 21.30 uur de telefoon van Lehmann met de vraag of er plek is voor een rustige en veilige plek voor crisisopvang van een gezin (ouder en vijf kinderen). Toevallig is er nog een bungalow vrij op het bosrijke park. Twee uur later komt een deel van het gezin aan. De ontsnapte jongen (25) verblijft voor zover bekend nog steeds apart van het gezin. Josef B. zat op dat moment al in hechtenis.

Lees ook LC+ | Ruinerwold een maand na inval boerderij: ‘Ik hoef de rest van mijn leven niet meer uit te leggen waar ik woon’

Rondjes lopen

Het gezin overnacht in één van de huizen en verblijft volgens Lehmann vrij relaxed op het park. Ze worden niet vastgehouden door politie en mogen vrij bewegen. Dat deden ze dan ook. Over in vaste rituelen rondjes lopen, zegt Lehmann dat het niet waarschijnlijk is, omdat hij het zelf niet heeft gezien.

De volgende ochtend brengt Rob een uitgebreid ontbijt naar het huisje. Hij wordt rond 08.00 uur gebeld door de politie voor ondersteuning om de media op afstand te houden. Er zijn dus signalen dat het verblijf van het gezin op het vakantiepark is uitgelekt. Lehmann zelf had slechts contact met één mediabedrijf, maar wimpelde het af door te zeggen dat het gezin niet op zijn park zat.

Ook zouden filmpjes rondgaan van het gezin op Lanka. Volgens Lehmann bestaan deze filmpjes niet. ,,Als je in een huisje op Lanka zit, kun je in principe de andere bungalows niet zien. Dan zouden er gasten in de bosjes hebben moeten zitten voor die filmpjes. We hebben privacy hoog in het vaandel staan. En als er al beeldmateriaal zou zijn, was dat inmiddels wel uitgelekt. Daar hebben mensen grof geld voor over.” Een aannemelijk gedachte, aangezien buurtbewoners in Ruinerwold naar verluidt bedragen tot 5000 euro is geboden voor hun verhaal.

Crisisberaad

Eind van de middag wordt na crisisberaad toch besloten dat het gezin het park moet verlaten. Tot Lehmanns zijn verbazing. ,,Het is een hectische periode geweest voor ze. Gek dat ze dan meteen dit rustige park moeten verlaten.”

De privacy van het gezin kon niet gewaarborgd worden, krijgt hij te horen. ,,Maar ik was die dagen helemaal niet benaderd door media.” De media-hype rondom het gezin was zo groot geworden, dat het crisisteam van gemeente en politie het verstandiger leek het gezin elders te plaatsen. ,,Zonde, want dan had het gezin gewoon op mijn park mogen blijven. Deze mensen plaats je niet makkelijk terug in de maatschappij.”

De volgende dag wordt het gezin om 20.00 uur opgehaald bij het vakantiepark. De mede-eigenaar weet niet waar het gezin naartoe is gebracht en hoopt dat het goed komt met de kinderen van het gezin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland