Schouwburg wil locatie troonrede zijn

Zolang het Binnenhof wordt verbouwd, kan koning Willem-Alexander de troonrede uitspreken vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In een brief aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer biedt schouwburgdirecteur Simon van Driel zijn theater aan als locatie.

,,Waar anders dan in een schouwburg met het predicaat 'koninklijk' zou de troonrede beter tot haar recht komen. Een unieke locatie voor een koninklijke rede", schrijft Van Driel. ,,De Koninklijke Schouwburg is een plek in het midden van de stad, niet te ver van het paleis en het Binnenhof. Een locatie met een geschiedenis en een rijke traditie. Een gebouw dat leeft. En een plaats voor iedereen, centraal en neutraal." De Koninklijke Schouwburg biedt plaats aan 1400 mensen.

De verbouwing van het Binnenhof, die in 2020 begint, gaat vijf jaar duren.

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) laat zich vrijdag na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces niet uit over deze mogelijkheid om de troonrede in de Koninklijke Schouwburg te laten uitspreken. ,,Ik heb aangeboden om het in de Ridderzaal te doen en daar bij de renovatie rekening mee te houden. De Kamer heeft aangegeven dat ze daar geen gebruik van wil maken. Dan gaat zij ook over de locatie waar het wel gebeurt'', aldus Blok. ,,Als de Tweede Kamer graag in de Schouwburg wil: het is haar feestje.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement