Schoonmaakactie Noordzeekust loopt gesmeerd

De schoonmaakactie van de Noordzeekust loopt gesmeerd. Zo'n 830 vrijwilligers hebben in een week tijd al bijna 12.000 kilo afval opgehaald, meldde Stichting Noordzee maandag.

Dat is al meer dan vorig jaar toen in twee weken tijd ruim 11.500 kilo afval werd opgehaald. ,,Het lijkt erop dat er nu meer afval in zee drijft. Dat is niet goed voor de natuur'', aldus een woordvoerster van de stichting.

Veel gevonden voorwerpen zijn afkomstig uit de scheepvaart en visserij. Naast veel plastic is er onder meer ook een koeienhuid en een wc-bril gevonden.

Niet meer nodig

Volgens het laatste onderzoek van de organisatie liggen per 100 meter strand gemiddeld 380 stuks afval. Ruim 90 procent daarvan is plastic en ruim de helft komt uit de scheepvaart. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt. Of ze zien het aan voor voedsel, waardoor het in onze voedselketen terechtkomt, aldus de stichting.

,,Vrijwel iedereen is het erover eens dat afval niet op het strand en in zee thuishoort, we moeten deze gedachte alleen nog verder weten om te zetten in verandering van gedrag zodat dit soort opruimacties in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn'', zegt directeur Floris van Hest van de Stichting De Noordzee.

De schoonmaakactie loopt nog tot en met zondag. Vrijwilligers kunnen zich nog inschrijven via beachcleanuptour.nl/etappes.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement