Scholen gaan open om laatstejaars schoolexamens te laten maken

In een poging leerlingen in hun laatste jaar zitten toch eindexamen te kunnen laten doen, kunnen zij toch naar school om hun schoolexamens te maken. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Leerlingen die in het laatste jaar van hun middelbare school zitten, kunnen toch naar school om hun schoolexamens te maken.

Zieke leerlingen of scholieren die in quarantaine zitten, mogen niet naar school komen. Zij mogen de schoolexamens later maken, tot vóór de start van het centrale eindexamen. Als die examens door de coronacrisis toch niet door kunnen gaan, wordt dat uiterlijk 6 april besloten.

Schoolexamens en praktijkexamens zijn de toetsen die laatstejaars op de middelbare school moeten maken om in aanmerking te komen voor het eindexamen. Alle leraren en leerlingen die aanwezig zijn bij de toetsen moeten volledig klachtenvrij zijn, zo heeft Onderwijsminister Arie Slob in samenspraak met het RIVM afgesproken met de onderwijssector.

Voor de leerlingen en leraren gelden alle RIVM-voorschriften. Dat betekent dat de leerlingen tijdens het maken van de toetsen op minimaal anderhalve meter van elkaar moeten zitten.

Weer naar school

Om te zorgen dat de leerlingen ook goed worden voorbereid op hun schoolexamen, kunnen zij ook weer naar school om daar – fysiek in de klas – lessen te volgen, zegt een woordvoerder van minister Slob. ,,Als dat nodig is, kan dat.” De leerlingen moeten dan wel gezond zijn.

Met dit ‘maatwerk’ wil minister Slob ‘alles in het werk stellen’ om te zorgen dat de eindexamens – die staan gepland vanaf 7 mei – door kunnen gaan. ,,We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden”, stelt minister Slob. ,,Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is.”

Cijfers

Daarom mogen scholen de cijfers van hun leerlingen later doorgeven. Normaal gesproken moet dat tien dagen voor de start van het centrale eindexamen, maar om scholen meer tijd te geven om eventueel verkouden kinderen hun schoolexamens te laten inhalen, mogen de cijfers ook vlak vóór de leerling in een bepaald vak eindexamen doet worden doorgegeven.

Ook krijgen scholen als ‘uiterste maatregel’ de kans om hun eigen programma van toetsing en afsluiting (PTA) aan te passen. De eindtermen blijven dan gelden, maar scholen mogen ervoor kiezen om daarvoor minder toetsen te laten maken.