Rutte pleit ingehouden tegen brexit

Premier Mark Rutte wilde zijn wekelijkse persconferentie vrijdag eigenlijk eindigen met een oproep in het Engels aan de Britten om tegen een vertrek uit de Europese Unie te stemmen. Maar omdat de campagne in Groot-Brittannië is stilgelegd na de spraakmakende moord op het Britse parlementslid Jo Cox besloot hij hiervan af te zien.

Door die ,,verschrikkelijke gebeurtenis" voelt Nederland zich volgens Rutte weer ,,eens te meer verbonden met het Britse volk en de gemeenschappelijke waarden die we uitdragen''. Bestuurders en politici moeten hun werk in vrijheid kunnen doen, anders zet je de bijl aan de wortel van de vrije samenleving, voegde hij eraan toe.

De directe gevolgen van een Brits vertrek uit de EU zijn ,,lastig in te schatten", stelde de premier. Economisch zal het gevolgen hebben, maar hij heeft vooral ,,geopolitieke zorgen'' als de Britten stemmen voor een zogenoemde brexit. Hij wees daarbij naar de situatie in Rusland en het Midden-Oosten. Ook ,,emotioneel willen we graag dat ze erbij blijven''.

Als de Britse kiezers besluiten de EU de rug toe te keren dan valt er niet meer over te heronderhandelen, zei Rutte. ,,Dan is het in mijn wijze van zien afgelopen." Het referendum in Groot-Brittannië wordt volgende week donderdag gehouden. Een dag later komen Europese leiders bijeen in Brussel om de uitslag te bespreken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement