Rutte: ik had meer moeten doen met Teevendeal

Premier Mark Rutte vindt dat hij meer had moeten doen ,,om de onderste steen boven te krijgen'' over de Teeven-deal, zei hij woensdag tijdens het debat over de affaire. Dat is een van de lessen die hij trekt uit de hele nasleep van de omstreden deal van de overheid met een drugscrimineel. ,,Ik had meer op de bal moeten zitten.''

Ook vindt hij dat het ,,een ongelooflijke stommiteit'' was dat hij vorige week de zaak erger heeft gemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Uitgedaagd door een journalist suggereerde hij dat de tegenprestatie van de drugscrimineel met wie de deal was gesloten, groter was. Maar er is hem niets anders bekend aan tegenprestatie dan in het rapport van de commissie-Oosting staat, zei Rutte in het debat.

Snoeihard

De minister-president kreeg het zwaar te verduren in de Tweede Kamer. Hij noemde het debat het ,,zwaarste'' uit zijn dertienjarige politieke loopbaan. ,,Het is snoeihard en ik vrees dat er aanleiding voor is gegeven''.

Hij ontkende dat zaken die misgaan in de politiek met de mantel der liefde worden bedekt. Hij wees op het onderzoek dat is verricht naar de kwestie en het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven in verband met de deal.

Simpele alfa

De oppositie verweet Rutte onder meer dat hij een gespreksverslag van herinneringen van Teeven over de deal niet deelde met de Kamer. De premier herhaalde dat dit kwam door een gebrek aan tijd.

Rutte zei een paar keer dat hij ,,dieper'' had moeten laten kijken ,,toen het zo door bleef sudderen''. ,,Maar het is niet zo dat ik niets heb gedaan.''

De premier had ook niet zo'n goed idee van de bedragen die de ronde deden over de deal en zaken als rente op rente. ,,Ik ben ook maar een simpele alfa''.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement