Kabinet versoepelt reeks coronamaatregelen, Nederland in ‘nieuwe fase’

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de corona-maatregelen. FOTO ANP

De ‘eerste uitbraakfase’ van het coronavirus ligt achter ons, zei premier Mark Rutte vanavond. ,,We komen nu in de fase waarin we de overgang moeten maken naar de 1,5 metersamenleving.” Lees in het kader welke maatregelen worden versoepeld, en vanaf wanneer. De tekst gaat verder onder het kader.

,,Twee weken geleden konden we een versoepeling aankondigen van een paar maatregelen. Ik zei toen dat we aan prille begin van de weg terug stonden‘’, zei premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. ,,Nu we iets verder zijn in deze overgangsfase kunnen we volgende stappen zetten. We willen stappen doen die iedereen weer ruimte geeft. Dat doen we zo snel als het kan, maar ook zo snel als verantwoord is. ”

Minister Hugo de Jonge (Zorg) zei dat het aantal testen voor mensen met klachten snel wordt opgevoerd. Het kabinet wil vanaf 1 juni iedereen met klachten kunnen testen. Hij waarschuwde dat de kans dat het virus oplaait niet weg is. ,,Daar willen en zullen we op voorbereid zijn. Ook in de zorg blijft voldoende capaciteit één van de ankerpunten.”

De Jonge zei dat we ‘in een ongekende tijd leven’. ,,Je hoort en ziet mensen denken: mij kan toch eigenlijk niet zoveel gebeuren. Die gedachte is misschien begrijpelijk, maar dit is geen tijd van ‘ieder voor zich’. Je hebt de verantwoordelijkheid voor jezelf én elkaar.”

Het kabinet versoepelt eerder dan gepland de maatregelen tegen het coronavirus. Aanvankelijk wilde premier Rutte meer verruiming bekendmaken rond 12 mei, maar de bezetting in de ziekenhuizen daalt sneller dan verwacht.

Perspectief

Bovendien wil het kabinet perspectief geven aan burgers en bedrijven die gebukt gaan onder de maatregelen. Daarom werd de afgelopen dagen gewerkt aan een draaiboekje om Nederland stilaan weer te ‘heropenen’.

Toch zei Rutte: ,,Per week moet er voldoende ruimte zin en blijven om deze stappen te zetten. Het is dus onder dat voorbehoud. Bij het opheffen van maatregelen hanteren we twee belangrijke criteria: de druk op de zorg en de drukte op straat.”

De Jonge: ,,We moeten het vuurtje kunnen uittrappen als het weer oplaait.” Hij wil daarom ook het aantal intensive care-plekken flexibel ophogen tot 1700 plekken.

Mondkapje in ov

Rutte zei ook dat het bewijs dat mondkapjes helpen ‘dun’ is. Toch stelt hij dat het gebruik van een mondkapje in het ov verplicht wordt vanaf 1 juni, als de dienstregeling hervat wordt. ,,Dat mag zelfgemaakt zijn.” Het moet nadrukkelijk geen ‘medisch kapje’ zijn, want die ‘zijn nodig in de zorg. Volgens Rutte is het kapje in het ov noodzakelijk omdat het niet mogelijk zal blijken overal 1,5 meter afstand te houden.

Rutte hamerde erop dat het openbaar vervoer geen avond- of ochtendspits zou moeten hebben, omdat mensen dan moeilijker afstand kunnen houden. ,,Het ov blijft voor noodzakelijke reizen. We zullen de vervoersstromen moeten spreiden.”

Ministers Hugo de Jonge (Zorg) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) werkten hieraan met Rutte. Daarna werd het vrijdag in de ministerraad besproken en zondag vervolmaakt tijdens het informele overleg tussen ministers en het RIVM op het Catshuis, de ambtswoning van Rutte.