Ruinerwold-verdachte Josef B. al negen dagen in hongerstaking in Pieter Baan Centrum

De schuilboerderij in Ruinerwold. FOTO ANP

Josef B., een van de twee verdachten in de zaak-Ruinerwold, is al negen dagen in hongerstaking. Dat laat zijn advocaat Yehudi Moszkowicz vrijdag weten na berichtgeving van RTL Boulevard. De Oostenrijker drinkt nog wel.

De 69-jarige man weigert mee te werken aan verplichte observatie in het Pieter Baan Centrum. De hongerstaking zou als doel hebben ervoor te zorgen dat Josef B. terug wordt geplaatst naar de gevangenis. Hij kwam negen dagen geleden aan in het Pieter Baan Centrum en ging meteen in hongerstaking. Het observatieonderzoek zou ongeveer zes weken in beslag nemen.

Josef B. wil niet communiceren met de medewerkers van de kliniek, zegt de raadsman. ,,Hij weigert uit principe in alle toonaarden om mee te werken. Hij wil gewoon dat het eindigt.”

Volgens Moszkowicz is zijn cliënt behoorlijk vermoeid geraakt. „Hij klinkt wezenlijk anders”, zegt de raadsman, die dagelijks contact onderhoudt met B. „Maar hij heeft een sterke wil, dus hij zou het nog best een tijdje vol kunnen houden.” Of B. binnen de muren van het PBC ook enige medische zorg krijgt, kon hij niet zeggen. „De enige met wie ik hierover contact hebt, is mijn cliënt. Van het centrum hoor ik vrijwel niets. Dat vind ik verontrustend.”

Observatie met twee verdachten

Het Openbaar Ministerie kreeg toestemming om zowel B. als de vader van het gezin uit Ruinerwold te observeren. Dit zal voor een deel gezamenlijk gebeuren. Het plan was om hoofdverdachte Gerrit Jan van D. en Josef B. volgende week in hetzelfde centrum onder te brengen, om meer inzicht te krijgen in de communicatie tussen beide verdachten. De planning is dat Van D. aankomende week wordt overgeplaatst.

Van D. wordt niet neurologisch onderzocht omdat hij dat weigert. Vanwege een hersenbloeding wilden de rechtbank en de advocaten meer inzicht krijgen in de gevolgen hiervan.

Twee kinderen inmiddels verhoord

2 juli is de volgende pro forma-zitting. De aangevraagde verhoren van de kinderen zullen voor deze zitting zijn afgerond, verwachten beide advocaten. Volgens Moszkowicz zijn twee van de negen kinderen inmiddels gehoord, aankomende weken worden de rest van de verhoren behandeld. Robert Snorn, advocaat van Van D., verwacht dat de zaak bij de volgende zitting inhoudelijk kan worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Politie en justitie