Relschoppers Geldermalsen naar gevangenis

Vier mannen die aan rellen meededen die op 16 december een raadsvergadering verstoorden over de opvang van 1500 asielzoekers in Geldermalsen, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de mannen maandag tot straffen tot zes maanden. De mannen waren niet aanwezig.

Een vijfde man kreeg een taakstraf van 100 uur. De vijf mannen van twintig tot en met 53 jaar oud behoorden tot een groep van in totaal 32 verdachten die door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd. Dit waren de vijf die volgens justitie het grootste aandeel in de ongeregeldheden hadden. De rechtbank sprak van 'een sfeer van geweld en intimidatie'. Een deel van de celstraffen is voorwaardelijk opgelegd.

Andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Ook maandag moeten negen personen zich verantwoorden voor de ongeregeldheden.

Nitraatbom

Tijdens de rellen werd onder meer met een nitraatbom gegooid en met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. Een woedende menigte ging de politie te lijf en de ME had moeite om te voorkomen dat de relschoppers het gemeentehuis binnen zouden gaan. De aanwezigen bij de raadsvergadering werden uit voorzorg in veiligheid gebracht.

De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. ,,Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement