Reddingsbrigades financieel in knel door uitval evenementen

. ANP

 Steeds meer reddingsbrigades komen financieel in de knel door het wegvallen van evenementen waarbij zwemmers tegen betaling worden ingezet.

Bovendien kan een groot aantal brigades geen aanspraak maken op de financiële noodsteun in coronatijd. Bijna twee derde (62 procent) van de 157 brigades maakt zich zorgen om de financiën. En 9 procent verwacht zelfs financieel in zwaar weer te komen, blijkt uit een enquête van Reddingsbrigade Nederland onder haar leden.

,,Gemiddeld bewaakt een reddingsbrigade twaalf evenementen per jaar. Met het wegvallen daarvan loopt een brigade zo’n 8500 euro aan inkomsten mis. Voor een kleine club als een brigade, met gemiddeld 150 leden en doorgaans geen sponsoren, is dat een groot bedrag”, aldus de organisatie.

'Verkeerde' code

Daarnaast staan veel reddingsbrigades bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder een ‘verkeerde’ code. Dit heeft tot gevolg dat ze misgrijpen bij noodsteun van de overheid. ,,Dat is apart, immers: alle brigades richten zich op hetzelfde. En reddingsbrigades zijn niet anders dan zwemverenigingen met een bijzondere doelstelling, namelijk: mensen veilig te leren en te laten zwemmen.”

De dringende oproep van de strandwachten aan de politiek is: zorg dat alle groepen noodsteun kunnen ontvangen. De SP hoort die noodkreet, laat Kamerlid Michiel van Nispen weten, en de partij gaat het kabinet aanspreken.

'Meer veiligheid in en bij het water'

,,Dit is echt niet uit te leggen”, aldus de SP’er. ,,Als er te weinig geld is voor opleidingen en reddingsboten dan is dat slecht voor de zwemveiligheid, dit kan tot verdrinkingen leiden. Wij mogen de reddingsbrigades niet in de kou laten staan.”

Hij wil dat de regering er snel voor zorgt dat de Reddingsbrigades niet in de financiële problemen komen. Van Nispen: ,,Zodat ze zich kunnen voorbereiden op de naderende zomer en hun missie: meer veiligheid in en bij het water.”