Archiefbeeld ter illustratie.

Recordaantal conflicten gescheiden ouders: 'Je kunt van corona ook misbruik maken'

Archiefbeeld ter illustratie. FOTO SHUTTERSTOCK

De coronacrisis leidt tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk. Dat constateren het Kenniscentrum Kind en Scheiding en de Nederlandse Vereniging van Familierechtadvocaten (vFAS). ,,Je kunt van corona ook gebruik of misbruik maken.’’

Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 keer een kort geding over omgangsregelingen was: een record sinds 2017, dat losstaat van andere procedures over omgang. Uit een enquête onder driehonderd echtscheidingsadvocaten blijkt bovendien dat zij de voorbije maanden te maken kregen met cliënten die door inkomensverlies alimentatieproblemen hadden.

,,Vooral bij ondernemers en zzp’ers die inkomsten zagen wegvallen’’, zegt voorzitter Alexander Leuftink van vFAS. Meer dan de helft van de advocaten geeft ook aan dat de coronamaatregelen door voormalige echtelieden aangegrepen worden om kinderen bij de andere ouder weg te houden. ,,Corona leidt meer problemen bij de omgang’’, aldus Leuftink. ,,Vaak draait het om de angst bij één van de ouders: is de ander wel te vertrouwen als het gaat om het naleven van de regels?’’ Ouders weigeren dan hun kinderen nog langer mee te geven, of komen ze juist niet meer halen.

Ook het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Voorburg ziet de problemen. ,,Vaak gaat het om gescheiden ouders bij wie het toch al niet zo lekker liep. Je kunt van corona ook gebruik of misbruik maken’’, meldt Wendy van Vliet van het Kenniscentrum. Scheidingsadvocaten voorspellen inmiddels een hausse aan echtscheidingszaken.

loading

De bezoekcijfers van verder-online.nl, een website waarop mensen zich oriënteren op echtscheidingen, waren de voorbije vier maanden 40 procent hoger dan vorig jaar. Uit de enquête blijkt dat een klein deel van de ruim driehonderd ondervraagde advocaten denkt dat er zelfs minimaal 50 procent meer echtscheidingen zullen komen.

Het aantal concrete echtscheidingen is echter nog niet zichtbaar gestegen. Mogelijk is dat een gevolg van financiële onzekerheid. Echtscheidingsadvocaat Eva Schijven uit Arnhem denkt ook dat mensen zich nog wat langer bezinnen. ,,Mensen komen elkaar meer tegen en zoeken dan misschien soms toch nog naar een oplossing.’’

,,Er zijn behoorlijk wat omgangsregelingen op een lager pitje komen te staan tijdens de coronacrisis’’, weet ook Diane Smeulders van ESQ advocaten in Geertruidenberg. Sommige van haar cliënten zagen hun kinderen tot hun verdriet soms een tijdlang via provisorische oplossingen als beeldbellen.

Rechtszaken wist Smeulders in haar praktijk te vermijden. Maar dat lukt lang niet altijd. Het aantal kort gedingen over omgang was in mei op recordhoogte. Uitspraken in rechtszaken die de afgelopen tijd dienden, geven aan waar mensen zoal mee zaten.

Angst voor opa en oma

Neem nou de zaak van de moeder die eiste dat haar kind zijn vader alleen nog buiten op afstand zag uit angst dat via het kind opa en oma besmet zouden worden: ,,De gevaren van de coronacrisis zijn een realiteit, maar je negeert de adviezen van de overheid en hebt toch nog steeds veel contacten via onder meer je werk.” Of dat 13-jarige meisje dat aan Villa Pinedo (een platform voor kinderen van gescheiden ouders) om raad vroeg:,, Mijn vader woont in E. en ik woon in W.. Hij komt ons niet meer ophalen vanwege corona. Mag hij ons gewoon komen ophalen? Ik mis hem wel.”

Nu het beleid rondom corona is versoepeld dient zich een nieuwe conflicthaard aan. Wat doen we met de vakantie deze zomer? De eerste vragen zijn hierover al binnengekomen bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Voorburg. Daar gaat nu ongeveer veertig procent van de gesprekken over omgang en corona , meldt woordvoerder Wendy van Vliet.

Sommige ouders willen naar het buitenland terwijl hun ex dat niet oké vindt. En een gescheiden ouder heeft echt de toestemming nodig van de andere ouder, benadrukt kinderrechter Susanne Tempel uit Breda. Daarvoor moet die andere ouder een formulier ondertekenen.

De Bredase kinderrechter heeft de eerste zaak over een reis naar het buitenland al achter de rug. Tempel: ,,We bekijken iedere zaak per kind, dat wil ik benadrukken, maar er is genoeg jurisprudentie dat zo’n vakantie zou moeten kunnen als het reisadvies van de overheid positief is.”

Daarnaast zijn er nog de alimentatieproblemen waar mensen mee kampen. Vooral ondernemers en zzp’ers hebben door corona problemen als het om betalingen van de alimentatie gaat, melden advocaten in een enquête die de vereniging van familierechtadvocaten vFas hield. Ook verwachten zij een enorme toename van het aantal echtscheidingen.

Toename echtscheidingen

Voorzitter Alexander Leuftink van de vFas denkt dat de toename van echtscheidingen door corona nog lang door gaat werken, ook vanwege de achterstanden bij de rechtbanken. ,,Het zal heel 2021 nog een probleem zijn. Dat is echt zorgelijk.’’

Het aantal echtscheidingen neemt volgens de advocaten toe omdat mensen tijdens de eerste coronagolf lange tijd op elkaar aangewezen waren. Opmerkelijk: soms wordt een relatiebreuk juist uitgesteld door de coronacrisis. ,,Omdat mensen het niet kunnen betalen.’’ Leuftink heeft het zelf al meegemaakt. ,,Er kwam een man bij me die zijn scheiding ‘on hold’ wilde zetten, omdat hij de financiële consequenties van de coronacrisisis niet kan overzien. Hij zou de woning overnemen van zijn vrouw, maar durft nu de financiële verplichting bij de bank niet aan.’’

Hij verwacht dat er een grote ‘inhaalslag’ komt. De Arnhemse echtscheidingsadvocaat Eva Schijven merkt dat ,,het langzaam maar zeker op gang komt’’. Ze stelt dat door de langere wachttijd bij de rechtbank de druk om er bij een echtscheiding onderling uit te komen groter wordt. Dan gaat een echtscheiding namelijk sneller. ,,Want dan is het bij de rechter een hamerstuk.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct